20 Ocak 2008 Pazar

Uğur böceğimiz 1 haftadır bizimle...:))

Okuyan arkadaşlar bilirler.Geçen hafta sonu bir uğur böceği bizi ziyarete geldi.Bizde onu bu soğukta dışarıya bırakmaya kıyamadık.Evimizde 1 haftadır misafir ediyoruz.Tuğçe ona fındık kabuğundan bir yuva yaptı onun içinden hiç çıkmıyor diyebilirim.1 ,2 defa onu fındık kabuğunun içinde göremedik. Daha sonra tekrar oraya döndüğünü farkettik.Genellikle kıpırdamadan duruyor.Bizde haliyle merak ettik tabi uğur böcekleri ne yer ne içer .Araştırdık bilmediğimiz bir çok şey varmış .Bunları sizlerlede paylaşmak isteiyoruz.
İşte uğur böceklerinin hayatı.....:))





UĞUR BÖCEĞİ
Uç uç böceğim, annem bana terlik, pabuç alacak

* Baharın gelmesiyle birlikte bahçeleri dolduran uğur böcekleri bitkilere zarar veren yaprak bitlerinin düşmanıdır. Bir uğur böceği hayatı boyunca yaklaşık 5.000 tane bitki zararlısı yer.

* Uğur böcekleri kırmızı, sarı, pembe, portakal renginde olabilir. Vücutlarında genellikle benekleri bulunur.

* Uğur böceklerini parlak renkleri onların düşmanlarından korunmasına yardım eder. Parlak renkli canlılar genellikle zehirli olurlar. Onların parlak renklerini gören düşmanları zehirli olduklarını düşünerek uğur böceklerinden uzak durur.

* Bir uğur böceği rahatsız edildiğinde kötü bir koku salgılayarak düşmanını kendisinden uzaklaştırır.

* Uğur böcekleri kanatlı böcek sınıfına girerler. Uçmadıkları zamanlarda hassas kanatları kapalı ve bir koruyucu altındadır. Uçmak istedikleri koruyucu açılır ve kanatların hareket etmesine izin verir.

* Uğur böcekleri hayatları boyunca tam bir başkalaşımdan geçerler. Bu evreler şu şekilde özetlenebilir:

1. Dişi uğur böceği yumurtalarını yaprakların üzerine bırakır.
2. Yumurtadan çıkan larvalar da tıpkı yetişkin uğur böcekleri gibi yaprak bitlerini yerler.
3. Larvalar yeterince büyüdüklerinde kendilerini bir yaprağa ya da dala yapıştırırlar. Burada olgunlaşarak pupa şeklinde sarılı olarak kalır. Büyüklüğü erişkin uğur böceği ile aynıdır. Sarılı kalması, başkalaşım geçirirken pek çok tehlikeden korunmasını sağlar.
4. Birkaç gün süren başkalaşım evresinden sonra hepimizin çok sevdiği uç uç böcekleri nazik uçma stilleriyle hayatımıza renk katarlar.

* Uğur böcekleri bir sene içinde en az bir kez yumurtlayarak yeni uğur böceklerinin dünyaya gelmesini sağlarlar.

* Bazı yetişkin uğur böcekleri yaprak çürüntülerinin altında kış uykusuna yatarak kışı geçirirler.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

hmmm ama ne yerler soylemiyorsunuz ki ama yinede iyimis cunku bende de bir tane var tugce

Adsız dedi ki...

aynı model bi uğur böceğide bnm misafirim. soğukdan dolayı üsüdüğünü nüşünerek aldım cok nadir hareket edio hatta bi kanatı su an dısında yani ne uçmaya ne de kanadını içine sokmaya hali yok gibi hasta gibi. ? :S besin olarak ne vermeliyim ?