28 Ocak 2008 Pazartesi

AŞURE...

Hafta sonu aşure yaptık.Merak eden yapmak isteyen arkadaşlar var ise bu tarifi deneyin.Ben her zaman çok yapıyorum. Bu tarif yaklaşık olarak 80 kişilik... Ama tarifin ölçülerini küçülterekte istediğiniz kadar yapabilirsiniz..Aşüre sevenlere şimdiden afiyet olsun..:))
MALZEMELER:2 kg buğday, yarım kg pirinç, 1 avuç kuş üzümü, 300 gr kuru üzüm(çekirdeksiz), 10 ,15 adet karanfil,250 gr kuru incir,600 gr kadar kuru kayısı,4 adet elma,2 adet portakal kabuğu rendesi,4,5 kg toz şeker,2 su bardağı nohut, 2 su bardağı kuru fasulye,üzerini süslemek için:2 adet nar,yarım kg ceviz,1 paket susam,1 paket hindistan cevizi, 1 paket tarçın.Arzuya göre fındık ,fıstıkta konulabilir ama ben koymuyorum.
YAPILIŞI: 1 gün öncesinden fasulye,nohutu ıslatalım..Buğdayları bir büyük tencereye koyup suyun rengi beyazlaşıncaya kadar yıkayalım.İyice temiz yıkandıktan sonra üzerini 4 parmak geçicek şekilde su ilave edip ocağa koyalım.buğdaylar kaynayıp,açılıncaya kadar pişirelim.daha sonra ateşten alıp içerisine pirincimizi,kuş üzümünü,kuru üzümü ve karanfilleri ilave edip karıştırdıktan sonra, kapağını kapatıp bir bezle örtelim ki sıcak kalsın (sofra bezi,battaniye bile olabilir)ve yapacağımız zamana kadar buğdaylarımız iyice şişsin. ertesi gün fasulye ve nohutu pişinceye kadar haşlayalım.yaklaşık olarak 7,8 litre kadar su ile şekerimizi kaynatıp şerbet haline getirelim kaynar halde iken buğdaylarımıza ilave edip karıştıralım.ve ocağın üzerinde kaynamaya başladığında rendelediğimiz portakal kabuğunu ve haşlanmış olan fasulye ve nohutu ilave edelim.Başka bir tencerede elmalarımızı ,kayısı ve incirleri küçük küçük doğrayıp üzerine 3 parmak geçicek şekilde su ilave edip kaynatalım.iyice kaynaydıktan sonra bunlarıda aşuremize ilave edelim.Kısık ateşte ara sıra karıştırarak aşuremizi bir güzel pişirelim.iç malzemesi tamamen pişince ve iyice koyulaşınca aşuremiz servise hazır demektir.(bazıları nişasta ile aşurenin kıvamını koyulaştırıyorlar.Ama ben nişasta kullanmıyorum.Zaten içerisine pirinçte koyduğumuz için kendi koyu bir kıvam alıyor.O yüzden sakın tekrar içine nişasta koymayın.) Daha sonra aşüremizi kaplara koyup dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.Bizde süsleme işini Tuğçe çok seviyor.Sizinde böyle meraklı kızlarınız varsa süsleme işini onlara bırakabilirsiniz.HEPİNİZE AFİYET OLSUN..:))

Hiç yorum yok: